Можливість для українських підприємців: розпочніть свою бізнес-подорож зі стажування в Європі

Україна
Можливість для українських підприємців: розпочніть свою бізнес-подорож зі стажування в Європі
1. Як може програма «Еразмус для молодих підприємців» допомогти українському бізнесу?
 
2. Чи можу я взяти участь у програмі?
 
3. Як це працює?
 
4. Як я можу подати заявку на участь у програмі?
 
5. Яку користь я отримаю?
 
of
 

«Еразмус для молодих підприємців» (EYE) – це програма обміну ЄС, що допомагає розпочати власний бізнес! Ця ініціатива надає можливість підприємцям-початківцям пройти стажування, яке триватиме від одного до шести місяців, в успішних європейських компаніях.

Підприємці-початківці зможуть розвинути свої навички та здобути знання й досвід ведення малого бізнесу через співпрацю із приймаючими підприємцями.

Приймаючі підприємці отримають користь від свіжих поглядів на свій бізнес та нагоду налаштувати співпрацю з іноземними партнерами або дізнатися більше про нові ринки.

Програма відкрита для українців: як підприємців-початківців, так і як приймаючих підприємців.

Програма відкрита для підприємців-початківців і приймаючих підприємців з України, а також із 27 держав-членів ЄС та інших країн-учасниць – Албанії, Боснії і Герцеговини, Ісландії, Косово, Ліхтенштейну, Молдови, Норвегії, Північної Македонії, Сербії, Туреччини та Чорногорії (більше інформації про країни-учасниці програми можна знайти на сайті).

Громадяни третіх країн, що проживають в Україні, можуть подати заявку на участь у програмі, як і українські громадяни, що які проживають в іншій країні-учасниці.

Ви можете подати заявку на участь у програмі як підприємець-початківець, якщо плануєте створити власний бізнес або розпочали підприємницьку діяльність упродовж останніх трьох років. Ви повинні мати конкретний проєкт або бізнес-ідею, відображену в бізнес-плані.

Щоб подати заявку як приймаючий підприємець, ви повинні мати щонайменше три роки досвіду ведення малого чи середнього бізнесу.

Незважаючи на назву програми, немає вікової межі для участі, однак ініціатива відкрита тільки для повнолітніх громадян. Приймаються підприємства із будь-якої сфери діяльності.

У жовтні 2023 року Європейська комісія запустила проєкт, спрямований на підтримку підприємців-початківців з України. Бюджет цієї ініціативи становить 3 млн євро. Мета проєкту – сприяти навчанню близько 430 українських підприємців-початківців у приймаючих підприємців по всій Європі упродовж наступних двох років.

За допомогою організації-посередника підприємці-початківці можуть знайти приймаючого підприємця в європейській країні для проходження стажування, яке триватиме від одного до шести місяців. Цей термін можна розділити на коротші поїздки впродовж 12 місяців, кожна з яких повинна тривати щонайменше один тиждень.

Після того як обидві сторони домовляться про співпрацю, необхідно підготувати план дій, що включає цілі обміну, бізнес/робочий/навчальний план, завдання та обов’язки.

Заходи під час обміну можуть включати:

  • спостереження за роботою та співпрацю із приймаючим підприємцем;
  • дослідження ринку та розвиток нових бізнес-можливостей;
  • розробку проєктів, ознайомлення з інноваціями та дослідженнями;
  • свіжий погляд на існуючу підприємницьку діяльність;
  • ознайомлення з управлінням фінансами малих та середніх підприємств;
  • розвиток бренду, продажі та маркетинг приймаючого підприємства.

Програма надає фінансову допомогу підприємцям-початківцям, яка частково покриває витрати на проживання та проїзд до/із країни обміну.

Сума фінансової допомоги залежить від країни обміну (дізнатися про суми фінансової допомоги в різних країнах можна в розділі «Часті запитання» на сайті програми) та фактичного періоду, який підприємець-початківець проведе за кордоном. Приймаючі підприємці не отримують жодного фінансування.

Заявки на участь у програмі приймаються на постійній основі. Зацікавлені кандидати можуть подати заявку на веб-сторінці. У реєстраційній формі необхідно зазначити особисті дані та інформацію, пов’язану з вашим бізнесом, а також окреслити вашу мотивацію та користь, яку ви можете принести приймаючому підприємцю.

Ви також повинні обрати організацію-посередника (в Україні діють десять організацій-посередників, з якими можна ознайомитися тут), що буде вашою контактною особою впродовж усієї програми й допоможе підготуватися до обміну. Організація-посередник перевірить вашу заявку, супроводжуватиме вас під час етапу підбору приймаючого підприємця, допоможе підготувати план дій, а також контролюватиме й оцінюватиме вашу діяльність під час обміну.

Щоб дізнатися більше про процес подання заявок, ознайомтеся з детальним Посібником щодо реєстрації для підприємців-початківців та приймаючих підприємців.

Підприємці-початківці отримають можливість:

  • пройти навчання у досвідченого й успішного підприємця в європейській країні та здобути знання в різних сферах бізнесу, таких як маркетинг, фінансовий облік і робота із клієнтами, терміном до шести місяців;
  • покращити свій підприємницький досвід і підвищити шанси на успіх під час запуску власного бізнесу;
  • вдосконалити свої бізнес-ідеї та бізнес-план;
  • налагодити транскордонну ділову співпрацю;
  • ознайомитися з різним культурним та організаційним контекстом і зрозуміти, як функціонують компанії в Європейському Союзі;
  • покращити рівень володіння мовами;
  • отримати практичну та фінансову допомогу, зокрема можливість прослухати ознайомчий курс перед обміном, логістичну підтримку й допомогу під час стажування, а також грант, що покриває витрати на проїзд і проживання під час перебування за кордоном.

Приймаючі підприємці отримають можливість:

  • співпрацювати з енергійним та мотивованим підприємцем-початківцем, який сприятиме розвитку їхнього бізнесу завдяки інноваційним поглядам, навичкам і знанням;
  • здобути користь від свіжого погляду на їхній бізнес та спеціалізованих знань, які може мати підприємець-початківець;
  • виконати роль тренера чи наставника;
  • дізнатися більше про іноземні ринки, розширити свої бізнес-можливості та взяти участь у транскордонній діяльності;
  • налагодити зв’язки та побудувати міцні відносини, які можуть бути корисними для взаємних консультацій, бізнес-рекомендацій і пошуку ділових партнерів.

Для більшості приймаючих підприємців здобутий досвід виявився настільки цінним, що вони повторно подали заявку на участь у програмі!

Приймаючі підприємці не мають сплачувати жодних внесків за подання заявки чи участь.

З моменту запуску програми у 2009 році на участь було подано понад 46 тис. заявок.  Понад 23 тис. підприємців взяли участь у близько 12 тис. обмінів.

Підприємці-початківці з України здійснили 180 бізнес-обмінів у межах програми, причому в березні цього року відбувається 8 обмінів. Тут можна дізнатися, як 34-річна Наталя Дейнеко співпрацювала із власницею салону краси в Литві впродовж шести місяців і заснувала власний бізнес після завершення програми обміну: «Я дуже задоволена, що взяла участь у програмі «Еразмус для молодих підприємців», адже це навчило мене дисципліни. Я мусила чітко йти за власним планом і виконувати все, що в ньому написала».

Щоб ознайомитися з іншими прикладами успішних обмінів за участю українських підприємців, відвідайте архів історій успіху програми та оберіть Україну.

 
of
 
Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся